K:Port Electric Vehicle Charging Station
K:Port Electric Vehicle Charging Station
MUSEUM FONDATION LOUIS VUITTON
MUSEUM FONDATION LOUIS VUITTON
PHOENIX CENTRAL PARK
PHOENIX CENTRAL PARK
BUNJIL PLACE
BUNJIL PLACE
WOODEN SPHERE
WOODEN SPHERE
AIRPORT Kutaisi
AIRPORT Kutaisi
D1 Tower
D1 Tower
Ithra
Ithra
La Seine Musicale
La Seine Musicale
Waste-to-Energy-Plant Leeds
Waste-to-Energy-Plant Leeds
International House Sydney
International House Sydney
King's College School Wimbledon
King's College School Wimbledon
ZDI MAINFRANKEN
ZDI MAINFRANKEN
© Hewitt Studios
© Hewitt Studios
© Hewitt Studios

09.09.2021

Second K:Port™ EV Charging Stations Goes Into Operation In Woolwich

In September, the second K:Port™ electric vehicle charging station in the UK was opened near the Woolwich Ferry Terminal in Glass Yard (Greater London). The EV charging station offers space for 8 charging points and has an integrated battery storage as well as an intelligent energy management system.

 

The K:Port™ concept by the British architecture firm Hewitt Studios is derived from the Japanese term "Komorebi", the dappled light which occurs when sunlight shines through the leaves of a tree. The essence of the tree is apparent throughout the K:Port™, from the form of the canopy itself and the timbers which make up its structure

 

The canopy of the charging station for electric cars is made of long-lasting larch glued laminated timber of the highest visual quality. It consists of a central support element with four cantilevers connected to it, with roof purlins resting on them. The architect’s desire for a refined visual appearance with ‘invisible’ connections between supporting elements, as well as the particular demands of a timber structure, required special consideration in terms of design and structural engineering. Consequently, the crosswise extending cantilevers are connected to the central pillar element with a cleverly concealed slotted sheet metal and dowel detail.